dimarts, 20 de juny del 2017

Dijous 29 de juny, Jordi Sànchez a l'Ateneu

153 - Nova Tàrrega, 22 de juny de 2017

“Les infraestructures, quan són interès d'estat, no deixen comissions del tres per cent. No cal, perquè l'especulació ja és directament del cent per cent”
Recordareu que el passat febrer vam celebrar el cinquè aniversari de Tàrrega per la Independència amb un acte on estava prevista l'assistència dels presidents de les tres entitats sobiranistes que han encapçalat el procés aquests darrers anys: Assemblea, Òmnium i AMI.

DIJOUS QUE VE, JORDI SÀNCHEZ
Malauradament aquell dia el nostre president no es va trobar bé i no va poder venir. Amb tot, es va oferir a venir un altre dia, quan li ho demanéssim. Com que les agendes d'aquests personatges no són fàcils de quadrar, vam demanar-li una data amb gairebé dos mesos d'antelació, però vam calcular que a finals de juny ja tindríem data i pregunta, com així ha estat, i que aquest seria un bon tema per a que ens vingués a explicar com es preveuen aquests propers mesos i fins al dia del referèndum.
Així doncs, us convidem a la conferència que sota el títol "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?" presentarà dijous de la setmana entrant, 29 de juny. Serà a l'Ateneu a partir de tres quarts de nou del vespre.

MARCADOR A L'AJUNTAMENT
A banda d'aquesta activitat, també tenim previst instal·lar de nou al balcó de l'Ajuntament el comptador enrere que ja vam posar-hi en ocasió del 9-N. Aquest cop, evidentment, per marcar el temps que falta per arribar a l'1 d'octubre.
La nostra intenció seria poder inaugurar-lo el mateix dia 29, aprofitant la presència del nostre president, però en el moment d'escriure aquestes línies això no deixa de ser un desig. Ja veurem si ho podem acabar manegant tot plegat.
La instal·lació la farem amb el mateix televisor de 60 polzades que varem emprar aleshores. Després del 9-N la varem sortejar, però en no sortir guanyador vam acordar fer-ne donació a l'Associació Alzheimer de Tàrrega. Ara els hi hem d'agrair que ens l'hagin volguda cedir durant aquests mesos per recuperar la seva funció original.

DIJOUS PASSAT, ALBERT PONT
El dijous 15 de juny vam gaudir de la més que interessant conferència d'Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis, per presentar el seu llibre "Interès d'estat. Fer capital (a) Madrid".
Si teniu ganes de saber què va explicar i com funciona l'interès d'estat, podeu recuperar la seva magnifica presentació a l'apartat vídeos de la nostra web, assemblea.cat/tarrega, o bé directament a youtu.be/IFKOUQNM_S4.
Permeteu-nos fer-vos-en només un tast.

TRES PER CENT? NO: 100%!
Els descendents del dictador Franco tenen en propietat una finca equivalent al 3,5% de la superfície total de la comunitat de Madrid. Poca broma. Per allí passen diverses vies, com per exemple l'autopista radial R3.
Normalment per construir una via com aquesta s'expropien 75 metres d'amplada de terreny. En aquest cas se'n van expropiar 150 metres. El preu d'expropiació fou de 28,3 euros per metre quadrat, que són 283.000 €/Ha, o 20 milions i mig de pessetes per jornal, en una mesura que en territori de pagesos s'entendrà més de pressa. Per tenir una referència, penseu que les expropiacions a Montblanc per als terrenys de l'AVE van anar dels 3 als 6 €/m², en funció de si la terra era de secà o de regadiu.
Però això no és tot. Els terratinents de la zona –famílies com la de Franco, la del seu cunyat Serrano Suñer, i altres per l'estil– van demandar l'estat per considerar-ho poca cosa. I el Tribunal Suprem els ha acabat donant la raó, de manera que ha fixat un preu de 3.161 €/m². Tot plegat, un sobrecost de 1.840 milions d'euros, a pagar entre tots.
Per si tot això no fos suficient, resulta que aquesta autopista, com totes les del voltant de Madrid, han fet fallida perquè no hi havia un volum de circulació suficient que justifiqués la seva construcció. Perquè es va construir, doncs? Doncs per això, perquè els negocis a Madrid no són del 3%. Són del 100%.