dimarts, 7 de març del 2017

Progrés i benestar

138 - Nova Tàrrega, 9 de març de 2017

“La Catalunya del futur, no només ha de recuperar els nivells de benestar que hagi pogut perdre, sinó que els ha d'augmentar i millorar per tal de garantir el progrés per a tothom”
Sovint l'arbre no deixa veure el bosc. La immediatesa de les coses concretes que van passant cada dia no permet mirar a l'horitzó per tenir una visió general del que esperem per al futur.
Com a mínim, el que tindrà de bo tant judici i tanta denúncia sobre la corrupció a Catalunya, ni que sigui inventada gràcies a la “imaginació prodigiosa” d'algun excomissari de la policia, és que quan arranqui el nou estat ho farà en disposició de netejar-lo a fons.

FEM FUTUR
Ja fa setmanes que l'ANC té definida la ‘pre-campanya’ pel SÍ al referèndum. Una campanya informativa que justament es diu “Fem futur”, perquè l'objectiu és explicar com serà la nova República Catalana del futur.
Aquesta tasca de comunicació, que va començar al gener, preveu centrar la seva acció divulgativa sobre una tema en concret cada mes. El primer estava destinat a infraestructures i aquest segon a la millora de l'estat del benestar.

ESTAT DEL BENESTAR
Sovint en parlem de l'estat del benestar. Un terme abstracte i molt generalista, però... què volem dir amb “estat del benestar”?
El sistema de pensions, la cobertura de l'atur, l'educació i la sanitat públiques, han estat els fonaments d'aquest estat del benestar, avui en perill a causa, o com a excusa, de la gran crisi mundial que ha dictat importants mesures d'austeritat que, en bona part, l'han començat a desmantellar.
A Tàrrega, per exemple, fa deu anys estava prevista la construcció d'un parc social i sanitari que incloïa hospital, residència, centre de dia... Un projecte que va encallar per falta d'uns recursos econòmics que Catalunya genera però que no pot disposar-ne.
La dependència de l'estat espanyol retalla el benestar de tots els ciutadans de Catalunya, tant dels independentistes com dels que no ho són.

MÉS RECURSOS, MÉS BENESTAR
La Catalunya del futur, no només ha de recuperar els nivells de benestar que hagi pogut perdre, sinó que els ha d'augmentar i millorar.
Necessitem un nou model d'estat del benestar en què puguem incorporar prestacions bàsiques com les ajudes a la maternitat i la dependència i una política d'habitatge social com la que existeix en alguns països europeus.
Caldrà disposar, també, de lleis que evitin els desnonaments i els talls de subministraments de serveis públics bàsics com l'aigua, el gas o l'electricitat.
Catalunya és pionera en molts camps en què, però, caldrà aprofundir i avançar molt més. Per exemple, en la igualtat de gènere, on encara hi ha molt camí a fer.
La cultura de la pau, en la qual ens vam situar capdavanters amb la lluita contra les guerres i una llarga trajectòria de lluita que inclou l'objecció de consciència i els moviments pacifistes.
També som particularment sensibles en els temes de solidaritat i cooperació amb la xarxa d'ONG, les famílies d'acolliment o la Marató de TV3.

PROGRÉS PER A TOTHOM
El nou país que volem construir, la Catalunya del futur, haurà d'assegurar, amb l'aplicació d'aquest nou model d'estat del benestar, que els drets socials més bàsics com l'educació, la salut, l'habitatge el dret al treball, les pensions... arribin a tothom. El nou país, però, haurà de ser capaç d'anar molt més enllà, amb l'establiment d'una renda bàsica garantida per a tothom.
Des de fa deu anys, aquest país té plantejat un gran objectiu: oferir un futur de progrés a les noves generacions. Per aconseguir-ho només hi ha un camí: el de disposar de les millors eines polítiques i econòmiques que ens permetin garantir el progrés i el benestar de tots els ciutadans.
La millor eina de totes? Es diu República de Catalunya.