dilluns, 23 de gener del 2017

Cinquè aniversari de l'Assemblea Nacional Catalana

131 - Comarques de Ponent, 25 de gener de 2017

En realitat el projecte de l'ANC ve d'una mica més enllà. Tal i com sovint s'explica, la idea original neix de quatre 'independentistes de tota la vida' –Enric Ainsa, Pere Pugès, Miquel Sellarès i Miquel Strubell– que van coincidir a Arenys de Munt durant la que va ser la primera consulta popular sobre la independència de Catalunya, el 13 de setembre de 2009. Allí arranca tot. Després va venir la Conferència Nacional per l'Estat Propi, el 2011, on es va configurar la gestació de l'Assemblea. A partir de llavors ja van començar a sortir les primeres territorials de l'ANC fins que l'abril de 2012 va culminar amb la celebració de l'assemblea constituent. Una d'aquestes territorials inicials fou «Tàrrega per la Independència», que es va presentar públicament el primer diumenge de febrer d'ara fa just cinc anys.

Amb l'excusa de la celebració vam pensar que calia fer un acte d'alta volada. Un acte per parlar de la feina feta, que és molta. Però sobretot per parlar de la que ens queda per fer, que és la més important: acabar de construir la nova república catalana. Vet aquí el perquè del títol d'aquest acte: "2017 República!". I per parlar-nos del que ens queda per fer hem convidat els líders de les tres principals entitats de la societat civil en que es sustenta el procés d'independència. Per tant podrem escoltar el que ens diran la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el president de l'Assemblea, Jordi Sànchez.

Això serà el dissabte 4 de febrer, a partir de dos quarts de set del vespre, al mateix teatre Ateneu de Tàrrega on cinc anys enrere ens presentàvem. Podríem considerar aquest acte com una mena de tret de sortida a Ponent de la precampanya pel referèndum d'aquest setembre, si no és abans. Entenguis, si us plau, això del "tret" com una metàfora i no com un acte sediciós de crida a la violència (Joan Coma, no estàs sol).

Fa poques setmanes el mateix president de l'ANC presentava a Barcelona la nova campanya de l'Assemblea. Amb el nom "Fem futur" vol fer arribar informació sobre els beneficis de la independència a aquell sector de població que potser en unes eleccions dóna el seu vot a partits que no prioritzen la independència sinó qüestions socials, però que en un referèndum pot acceptar que la millor manera d'aconseguir aquestes millores socials passa per disposar d'un estat propi.

A Catalunya patim un munt de problemes de tota índole (infraestructures, educació, sanitat, serveis socials, justícia...) que, al capdavall, deriven de formar part del sistema polític espanyol. L'única forma que tenim d'aconseguir una millora real és substituint aquest sistema per un altre, perquè l'actual ja fa molt temps que l'intentem esmenar des de dins i no hi ha manera. La solució, doncs, passa per canviar de sistema. I això només ho aconseguirem creant un nou país per tothom. Un estat més social, més just, més democràtic i més respectuós amb els seus conciutadans.