divendres, 28 d’agost del 2015

Catalunya: nou estat. Comptem amb tu

86 - Nova Tàrrega, 3 de setembre de 2015

Falten tres setmanes per fer el clic definitiu cap al nou estat. Les eleccions del 27-S són les que han de servir per comptar quanta gent hi ha a Catalunya que estigui a favor de la independència i fer un nou estat, i quanta gent hi està en contra. Per això diem que aquestes eleccions són plebiscitàries. Equivalen al referèndum que no ens han permès organitzar dins la legalitat vigent. I són les que donaran legitimitat, més endavant, per trencar amb aquesta legalitat i fer de Catalunya un nou estat. Recordeu que legitimitat i legalitat són dos conceptes que no sempre coincideixen. Hem recordat moltes vegades els casos de les dones o els negres, que legalment no podien votar temps enrere, per molt legítim que pogués semblar a ulls de qualsevol persona racional.

Com en tot plebiscit, només hi ha dues opcions: sí o no. Per tant cal tenir això molt clar a l'hora d'escollir el vot. En aquestes eleccions hi ha dues candidatures que s'han expressat nítidament a favor del sí: la de Junts pel Sí (amb Romeva, Forcadell, Casals, Mas, Junqueras...) i la de CUP–Crida Constituent (amb Baños al capdavant). Votar per qualsevol altra candidatura és votar pel no, per molta indefinició amb què es vulguin presentar alguns sobre aquest tema. La lectura que se'n farà, tant a dins com fora de Catalunya, serà la de sumar els vots de les dues formacions esmentades per un costat. I per l'altre sumaran els de tota la resta de formacions, incloent-hi els blancs i els nuls per il·lògic que sembli. Fins i tot, un cop hagin perdut, voldran sumar al bloc del no els abstencionistes. Però ja se sap que en unes eleccions el que s'absté, igual que el que vota en blanc, és que ja està d'acord amb el que surti.

Cal comptar amb tothom per fer la nova República de Catalunya. Un nou país del que en sortirà beneficiat tothom, tant els que hi estan a favor com els que de moment encara hi estan en contra. Salvant totes les distàncies amb la nostra situació, és simptomàtica la reacció següent: un any després que Montenegro s'independitzés de Sèrbia, van preguntar al cap del partit polític que havia liderat l'unionisme si encara pretenia retornar a l'estat matriu, i la resposta fou que de cap de les maneres, que en el nou estat s'hi vivia molt millor. Expliquem això perquè no tenim cap dubte que, més tard o més d'hora, tots els ciutadans de Catalunya valoraran positivament el fet d'haver creat un nou estat més proper, més eficient i, sobretot, molt menys corrupte.

El primer pas per aconseguir-ho és que el Sí guanyi les eleccions. I per això cal que tothom hi posi el coll. També tu. Cal que fem tota la feina possible per arribar a aquells sectors de gent més refractària a la independència. Que esvaïm les pors a aquelles persones a qui més fàcil resulta de fer-los-en, amb falses amenaces com ara que els pensionistes no podran cobrar la seva pensió o que els pagesos perdran les subvencions de la PAC. Per això cal fer feina en molts àmbits. En les converses amb la gent en el dia a dia, recordant la importància d'aquestes eleccions per al nostre benestar comú. Fent xarxa a través, mai més ben dit, de les xarxes socials per Internet, amb els mòbils... O organitzant actes de format una mica més gran per mirar d'arribar a més gent alhora, com mirem de fer nosaltres.

Hem preparat moltes accions per aquests propers quinze dies. És molta activitat, però tot el que no fem ara per acabar de convèncer els que encara no ho estan, no servirà de res fer-ho després. I aquest és el darrer article de precampanya, ja que la propera setmana no n'hi haurà perquè no sortirà Nova Tàrrega, o sigui, que ho hem de concentrar tot avui. En ordre cronològic que aniran succeint, tenim una conferència de Ramon Cotarelo per al dia 3 de setembre. El dissabte 5 la farem grossa amb l'Electrofesta per la Independència al càmping municipal. El dimecres 9 hi haurà la tradicional Marxa de Torxes. El divendres 11 anirem amb autocar cap a la Meridiana a iniciar la Via Lliure cap a la República Catalana. I per al dijous 17, ja en campanya i per relaxar-nos una mica, portarem un monòleg de Toni Albà. Segur, però, que organitzarem més coses abans del 27-S...

3 de setembre, conferència de Ramón Cotarelo. «El proceso de independencia visto desde Madrid» és el títol de la xerrada que impartirà al local social de l'Ateneu de Tàrrega, a partir de 2/4 de 9 del vespre. Poca gent haurà pogut llegir l'article abans que s'hagi fet la conferència, ja que serà el mateix dia que sortirà publicat, però val la pena recalcar-la donada la importància d'un ponent d'aquest nivell. Cotarelo és conegut per defensar, abans que res, la democràcia. No és que vulgui que Catalunya s'independitzi, però reconeix als catalans el dret a decidir el que ens plagui, i si volem crear un nou estat en tenim tota la legitimitat democràtica. L'acompanyarà el fins fa poc coordinador de Tàrrega per la Independència i actualment membre del Secretariat Nacional de l'ANC, Antoni Colomé.

5 de setembre, Electrofesta per la Independència. Aquest dissabte muntem una gran festa per apropar la independència al jovent. Amb la música electrònica com a fil conductor durant tota la jornada, hem organitzat un munt d'activitats a partir de la 1 del migdia i fins ben entrada la matinada, on tothom hi té cabuda. Hi haurà un dinar popular amb fideuà, beguda i gelat per 6 euros. A les 7 de la tarda volem crear una estelada HOLI, llençant enlaire pols de color groc, vermell i blau, amb la gent distribuïda de tal manera que el núvol que en surti creï l'efecte d'una estelada. Hi haurà audiovisuals durant tot el dia relacionats amb el tema. En Titot vindrà a presentar i signar el seu darrer llibre. També hi haurà una barbacoa nocturna, amb entrepans de llonganissa. Tallers i jocs multiculturals i de tota mena al llarg del dia. I moltes més coses. Estigueu a l'aguait del díptic que hem distribuït amb el programa.

9 de setembre, Marxa de Torxes per la Independència. El dimecres 9 organitzem, com en els darrers anys, la Marxa de Torxes per la Independència, que enguany arriba a la quarta edició a Tàrrega, conjuntament amb el Casal Popular el Rostoll. El recorregut, com l'any passat, començarà a 2/4 d'11 des de la plaça de les Nacions sense Estat i acabarà a la plaça del Carme, davant del monument als Països Catalans. Recordeu que una hora abans, a partir de 2/4 de 10, tothom que vulgui podrà sopar a la mateixa plaça, per 5 euros (entrepà, beguda i fruita). El preu de la torxa és de 3 euros, i el paquet de sopar i torxa surt per 7 euros. Podeu comprar tiquets de forma anticipada a Cistelleria Grau, Còpies Maite i Viatges Gris (Caprabo), a més de poder fer-ho al Casal.

11 de setembre, autocars cap a la Via Lliure. El divendres 11, Diada de Catalunya, al matí participarem dels actes commemoratius organitzats per l'Ajuntament de Tàrrega a la plaça de Rafel Casanova. I a migdia anirem amb autocar cap a la que ha de ser la manifestació definitiva, a la Meridiana, que ha d'escalfar els motors i els ànims de tothom de cara a les eleccions plebiscitàries del 27-S. La sortida serà a partir de la una del migdia des del carrer Joan Tous, a l'altre costat del riu des d'on sortíem altres anys. Amb la Fira ja en marxa no podem fer-ho des de l'estació d'autobusos. Els cotxes es podran deixar a l'aparcament de l'esplanada al costat dels Mossos. De tornada baixarem al carrer Salvador Espriu, al costat del CAP.

17 de setembre, monòleg de Toni Albà. «Ser o no ser catalans, aquesta és la qüestió», és el tema del que parlarà. Tot fent broma, diu les coses ben clares, o sigui que val la pena anar a escoltar-lo. Potser hauria estat millor una altra data que no pas aquesta, enmig de la campanya, però l'artista només tenia disponible aquest dia (i també el diumenge de la Fira, però evidentment no podia pas ser), o sigui, que ho hem hagut d'agafar al vol, que s'acostuma a dir. De totes maneres, una mica de relax enmig de la tensió acumulada durant tots els dies de feina que durem al damunt, segur que s'agrairà força.

Per fer de Catalunya un nou estat comptem amb tu. Hi ha molta feina a fer, però entre tots ho aconseguirem. Nosaltres ho tenim clar. El 27 de setembre, tu decideixes.