dimarts, 5 de maig del 2015

Quan ho aconseguim, hi guanyarem tots

Nova Tàrrega del dijous 7 de maig de 2015

Hi guanyaran tant els independentistes com els dependentistes. Quan siguem independents, hi guanyarà tothom. Perquè, malgrat les raons que uns i altres tinguin per defensar les seves postures, la nova República Catalana actuarà a favor de tots els seus ciutadans. La independència de Catalunya és inevitable perquè l’estat espanyol ja ha demostrat que, mani qui mani, no vetlla pels nostres interessos. A l’hora de prendre decisions, el govern de l’estat perjudica igual tothom que viu aquí, sense fer distincions. Un clar exemple: la supressió del Decret de la Generalitat contra la pobresa energètica afecta tothom, pensi el que pensi sobre la independència.

La República catalana ofereix la possibilitat de començar de zero. No cal ser independentista per voler viure millor. La República permetrà la creació d'un país nou que pugui deixar enrere vicis i defectes en el funcionament de l'actual estat espanyol. Aquesta és una opció que mai tindrem mentre seguim formant part d'aquest estat. Per això el camí exigeix bastir una nova República de Catalunya, on tots participem de la seva construcció i establim aquelles lleis i normes que facin d'aquest un país més just i pròsper.

L'estat català és econòmicament viable. Som contribuents nets a la UE. El nou estat és viable perquè ho és la nostra economia: Catalunya, amb el 16% de la població de l’Estat espanyol, genera el 20% del PIB, efectua el 25% de les exportacions i aporta el 21% dels impostos que s'hi recapten. Malgrat totes les amenaces, l’Estat espanyol no pot prescindir de comerciar amb Catalunya. I no deixaran de fer-ho, perquè una cosa és el cor i l'altra el cap, i encara que el cor els hi digui el contrari, la raó s'acabarà imposant.

Per fer net, millor un estat nou. Construir un estat obliga a dissenyar de nou totes les institucions i
adequar-les a les necessitats i potencialitats socials, econòmiques i polítiques dels catalans. Això no ho tindrem mai mentre depenguem de l’Estat espanyol. Catalunya té 47 diputats i per canviar la Constitució espanyola se’n necessiten 234. Catalunya no tindrà mai una majoria suficient que pugui fer canviar les regles a favor dels interessos de tots els que hi vivim. Per tant resulta més fàcil i pràctic començar un estat nou que no pas seguir intentant reformar l'antic.

Davant la globalització, cal tenir veu pròpia. El món va cap a la globalització en l’àmbit econòmic. Per això cada vegada es creen més estats nous, per tenir veu pròpia als organismes internacionals. L’Estat espanyol ha defensat davant la UE l’eix ferroviari central en lloc de l’eix mediterrani, en detriment dels interessos bàsics de l’economia catalana i fins i tots dels mateixos interessos espanyols. Per tenir veu pròpia allà on es prenen les grans decisions, cal disposar d'un estat propi.

La tercera via és inviable. Una part no pot prometre el que depèn de dues. Canviar el model de relació de Catalunya amb Espanya depèn de dues parts, una de les quals, Espanya, no té cap intenció de canviar res. El PSOE refusa les tesis de reforma federal del PSC; IU, les d’ICV; PP i C’s volen recentralitzar l’Estat, i Podemos ja comença votant a Brussel·les per una AENA centralitzada. Les declaracions de Colau dient que el 9-N va votar Sí-Sí però que descarta una DUI perquè abans cal fer una consulta legal sembla feta per un extraterrestre despistat. Que potser no s'ha intentat de fer la consulta? De totes les maneres, i sempre amb negatives per part d'Espanya. Per això les pròximes eleccions al Parlament farem que siguin plebiscitàries.

A les municipals posarem la primera pedra de la República. Aquestes eleccions han de servir per començar a comptar, amb vots a les urnes, l'orientació que prendran les eleccions del 27-S. I per molt que alguns diguin que les municipals només serveixen per triar els gestors del poble, alguna altra cosa hi deu haver de fons quan alguns presenten una denúncia contra l'Ajuntament de Tàrrega perquè treguin l'estelada de la façana. Que potser fa nosa per gestionar? O potser en fa a l'hora d'anar a votar?

Per tant, el 24 de maig caldrà votar en clau independentista. Alguns partits als quals hem demanat de signar el compromís que presentàvem la setmana passada ens han demanat, al seu torn, de poder fer un acte públic amb el lliurament d'aquest compromís. L'ANC, en aquest sentit, vol ser molt respectuosa quant a garantir la seva imparcialitat entre els diversos partits que l'han volgut rubricar. Per això hem organitzat, al mateix Ajuntament, un acte conjunt en el qual han participat CiU, CUP, ERC i Sumem, citats per ordre alfabètic i sense cap especial voluntat. Candidats d'altres forces han expressat la seva intenció de signar-lo a títol particular, però de tot plegat en parlarem a bastament la setmana entrant.

Quan aconseguim la independència hi guanyarem tots. I per aconseguir-la, tots hi hem de posar de la nostra part.