dimarts, 18 de juliol del 2017

1-O: referèndum o involució

157 - Nova Tàrrega, 20 de juliol de 2017

“En un referèndum sempre guanya la opció que treu més vots que l'altra, sigui quina sigui la participació. Una crida al boicot només servirà per facilitar la victòria del Sí a la independència”
Avís per als que no encara no tinguin clar de què va això del referèndum. L'1-O es posaran les urnes als col·legis electorals, com sempre. I, com sempre que hi ha un referèndum, la opció que tindrà més vots és la que guanyarà.

VOTAREM COM SEMPRE
Això ho farà un govern democràticament elegit per una majoria de la població catalana que, quan vam votar a les darreres eleccions del 27-S sabíem perfectament que es presentaven amb aquest objectiu principal. Ara es limiten a complir allò que van dir que farien.
Les conseqüències del resultat del referèndum ja les va anunciar el govern. Si guanya el NO, eleccions autonòmiques altre cop. Si guanya el SÍ, declaració d'independència.
Per tant, que no s'enganyi ningú. Si l'1-O algú va a votar pensant que es tracta d'una protesta amb paperetes, benvingut sigui. Però que sàpiga que el seu vot comptarà com qualsevol altre Sí o No, perquè a les paperetes no hi haurà la casella "jo només protesto".
També cal que tinguem clar el que representaria per a Catalunya la victòria del No: un retrocés en tota regla. El govern espanyol aleshores sí que aprofitaria per acabar de trinxar tots els avenços en llengua, ensenyament, autogovern... I a la retallada de drets seguirà la retallada, encara més dràstica, de les inversions, de les pensions... Un autèntic procés d'involució de costos incalculables.

SENSE PARTICIPACIÓ MÍNIMA
Una altra cosa que cal que tothom tingui clara, tant els que estan per la independència com els que no, és que en un referèndum sempre guanya la opció que treu més vots que l'altra, sigui quina sigui la participació.
Aquest és un factor que tothom ha de tenir ben clar per evitar-se disgustos a l'hora d'interpretar els resultats. És a dir, que si els partidaris del No criden a no participar és el seu problema. Més fàcil ens ho posaran a nosaltres. Perquè segons els estàndards europeus, en un referèndum no cal una participació mínima per donar-hi validesa. Això és fa així justament per evitar que el que s'ho veu perdut pugui demanar que no es voti i sumar a la seva opció la natural abstenció que sempre hi ha en tota votació.

LA INUTILITAT DEL BOICOT
La gràfica –elaborada per companys de l'ANC– mostra com un boicot pot adulterar la percepció dels resultats per intentar deslegitimar l'opció guanyadora.
Les dades del bloc superior, a l'esquerra, corresponen al referèndum del Brexit. Amb una participació del 72%, va guanyar el Sí de forma ajustada. A la dreta es mostren els resultats en cas d'un hipotètic boicot per part d'un 30% dels electors contraris al Brexit,que comptarien com una falsa abstenció. La participació hauria estat del 43%, amb exactament la mateixa quantitat de gent que hauria votat pel Sí. Això hauria de restar validesa als resultats? És evident que no.
Ara mirem les dades del bloc inferior. A l'esquerra tenim els resultats de les passades eleccions del 27-S, amb una participació força elevada del 75%. Comparant entre sí els resultats dels independentistes (Junts pel Sí, CUP) i els dependentistes (Cs, PSC, PP), la relació és 55% a 45%. Ara fem un simple exercici matemàtic d'extrapolació d'aquests resultats al possible resultat del referèndum de l'1-O i suposem que la totalitat dels votants dels partits dependentistes, un 29%, fan boicot i no van a votar. I que del 9% que van votar CSQP, un 2% s'inclina pel Sí i el 7% restant pel No. Victòria aclaparadora del Sí a la independència per un 85% del vots. Deslegitimaria el resultat que la participació hagués estat del 46%? Evidentment, com en l'exemple del Brexit, no.
Això sí: no ens refiem del boicot i tots els partidaris de la independència anem a votar, no fos cas.

TIQUETS D'AUTOCAR
La setmana entrant en parlarem més a fons, però sapigueu que ja podeu trobar tiquets d'autocar per anar a Barcelona aquest 11-S, a 10€. Els punts que col·laboren en la venda de tiquets són: Cistelleria Grau, Còpies Maite, Dit i Fet, Estel Ofi-escolar, Lo bar de les piscines, Forn Balcells, Forn Gabernet, Pastisseria El Pati, Viatges Gris i Viatges L'Eixida. I també els trobareu a la parada informativa que cada dilluns tenim a mercat, a la cantonada del Pati amb el carrer Carme.