dimarts, 9 de maig del 2017

Assemblea general ordinària de l'ANC

147 - Nova Tàrrega, 11 de maig de 2017

“La declaració d'independència la farem com a resultat de les urnes que el nostre govern, amb el suport del Parlament i el compromís de tots nosaltres, portarà al carrer. Votarem! I tant que votarem!”
Fa uns dies vam fer a Granollers la cinquena assemblea general ordinària de l'ANC, a la que vam assistir una bona representació de Tàrrega per la Independència.
En el seu discurs, del qual en transcrivim alguns fragments, el president Jordi Sànchez va parlar ben clar.

EL PAPER DE L'ANC
L'Assemblea ha estat determinant en aquest país. L'Assemblea és el poble de Catalunya que ha jugat obertament, sense por, a dir que volia llibertat. I ara toca agafar el carrer del mig, el carrer que ens porta a una cruïlla on tenim dues opcions: el Sí o el No. I nosaltres diem ben clar: Sí! Nosaltres no dubtem que tindrem referèndum.
Els únics que dubten que hi haurà referèndum són els que sempre dubten, els que ens volen silenciats i callats, els que no volen les urnes perquè aquest país avanci. Ells faran el possible per fer-nos creure que no hi haurà referèndum. I nosaltres només hem de fer una cosa: mirar-nos i creure en nosaltres mateixos. Si nosaltres volem, hi haurà referèndum. I nosaltres volem! I hi haurà referèndum!
Tenim tot el dret a confiar en nosaltres mateixos. Hem fet coses molt grans aquests anys. Aquest procés va començar a les urnes i acabarà a les urnes.

REFERÈNDUM D'INDEPENDÈNCIA
Ara tenim una feina molt concreta que és portar arreu del país aquest convenciment: la gent no fallarem. Però hi ha qui ens vol convèncer que no votarem. Cal un esforç per evitar caure en el seu joc. Ells estan buscant qualsevol excusa per fer-nos creure que no votarem.
Quan nosaltres diem en el full de ruta que tenim l'obligació de preveure escenaris, i que encara que sigui petit hem de preveure un escenari de bloqueig –i és quan parlem de declaració d'independència–, ells aprofitem per dir "veuen com sabem que no votaran en un referèndum i ja diuen que faran una declaració d'independència".
Doncs els hi hem de dir ben clar: la declaració d'independència la farem, però la farem com a resultat de les urnes que el nostre govern, amb el suport del Parlament i el compromís de tots nosaltres, portarà al carrer. Votarem! I tant que votarem!

MOBILITZACIÓ PERMANENT
Mentre tant no arriba la data i la pregunta, tenim altres obligacions. Nosaltres. La primera, ser a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya quan la nostra Mesa del Parlament vagi els propers dies a declarar. Ho hem dit moltes vegades: no caminareu sols.
El nostre és un compromís de mobilització permanent. Si cal, quan calgui, estarem a on calgui. Ho hem dit i avui ho tornem a dir de la manera més clara perquè ningú ho dubti. Si hem d'anar a dormir a les portes del Parlament de Catalunya perquè els nostres representants puguin legislar el dret al referèndum i es pugui convocar el Referèndum, estarem al Parc de la Ciutadella. Ho farem amb la mateixa convicció que hem fet les grans mobilitzacions.
L'estat haurà de decidir ben aviat si accepta la democràcia o decideix empresonar urnes i clausurar col·legis electorals. I l'estat espanyol, si darrera hi ha la gent d'aquest país, no podrà clausurar cap col·legi electoral, no podrà detenir cap urna, no podrà censurar cap papereta. Nosaltres estarem vetllant perquè tothom qui en aquest país cregui en la democràcia pugui votar.

PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM
Per acabar un esment, senzill i honest, a la gent que en aquests moments està culminant una feina molt important, fonamental: la gent del Pacte Nacional pel Referèndum. La gent que creu en la democràcia. La gent que diu que tothom hem de poder votar, els del Sí i els del No.
El que ens estem jugant és efectivament el naixement d'una república. Però la nostra república, la que tenim al cap, és la república de la llibertat i la pluralitat. La república també per aquells que creuen que potser no és la millor de les opcions la república independent, però que creuen que no hi ha millor opció que una urna i la voluntat expressada lliurement i pacíficament per tots els ciutadans.