dimarts, 18 d’abril del 2017

Les pensions a la República Catalana

144 - Nova Tàrrega, 20 d'abril de 2017

“L'Estat està obligat a pagar les pensions de tots els treballadors que han cotitzat, visquin on visquin. Si l'Estat espanyol deixés de pagar-les, estaria reconeixent Catalunya com a Estat sobirà”
Fa uns dies Josep M. Vázquez, d'Economistes per la Independència, explicava com funcionen les pensions en general.

QUI HA DE PAGAR LES PENSIONS?
Una persona de Tàrrega que hagi treballat a Andorra uns quants anys i hagi estat cotitzant al seu sistema de seguretat social té dret, quan li arribi l'edat de jubilar-se, de cobrar de l'Estat andorrà una pensió, més gran o més petita en funció del que hi hagi cotitzat. Això funciona així a tots els estats del món.
De la mateixa manera, l'Estat espanyol té l'obligació de pagar les pensions de tots els treballadors que hagin cotitzat al seu sistema de seguretat social, visquin al país del món que visquin, i no pot deixar de pagar-les en cap territori, ni que sigui com a represàlia per l'eventual independència de Catalunya o per la ideologia dels pensionistes.
Les legislacions espanyola i europea obliguen l'Estat espanyol a seguir pagant les pensions dels catalans, a no ser que hi hagi un acord de repartiment d'actius i passius entre Catalunya i Espanya.

RECONEIXEMENT INDIRECTE
Una cosa és amenaçar i una altra és dur l'amenaça a la pràctica. Si l'Estat espanyol deixés de pagar les pensions als catalans, de facto estaria reconeixent davant la comunitat internacional que Catalunya no forma part del seu Estat, i estaria renunciant a les contrapartides que podria obtenir en una negociació.
Un cop adquirida la condició d'estat sobirà, la República Catalana serà qui estarà cobrant les cotitzacions dels treballadors en actiu. Amb menys atur i un salari mitjà més alt, no només disposarà dels diners per pagar les pensions quan sigui el moment, sinó que també estarà en millors condicions que l'Estat espanyol per mantenir-ne el poder adquisitiu.
No cal saber economia per adonar-se que, si deixa de cobrar les cotitzacions, l'Estat espanyol tindrà serioses dificultats per fer front al pagament de les pensions catalanes.

PENSIONS GARANTIDES
Si a les pensions hi afegim el 100% del deute sobirà d'Espanya i una reducció del 19% del seu PIB (el pes econòmic de Catalunya), no sembla que l'Estat espanyol estigui en condicions de rebutjar durant gaire temps la negociació d'un d'acord de repartiment d'actius i passius.
Per si tot això no fos suficient, a la República Catalana el dret a cobrar les pensions estarà garantit per llei. Des del primer dia. Així ho va assegurar recentment el secretari general de Treball de la Generalitat de Catalunya, Sr. Josep Ginesta. La Generalitat de Catalunya s'obliga doncs a pagar les pensions, fins i tot en el cas poc probable que l'Estat espanyol, en contra de les seves pròpies lleis, deixés de pagar-les.