dilluns, 25 de maig del 2015

Anàlisi ràpida dels resultats de les eleccions municipals 2015 a Tàrrega

Rotunda victòria del paraigua independentista a Tàrrega amb un 75% dels vots, un 82% dels regidors (88% si hi afegim el de Comú), i deixant fora de l'ajuntament PP i Plataforma.

I a nivell comarcal, encara més rotunda: 81% dels vots i 87% dels regidors (90% sumant els de l'Entesa -Comú...-).

PSOE (3 regidors, 2 a Tàrrega i 1 a Vilagrassa), PP (2 regidors, 1 a La Fuliola i 1 a Preixana) i PxC (cap regidor) treuen a l'Urgell un 10% de vots i un 3% de regidors i tots tres queden fora del Consell Comarcal.

El 2% de vots i 7% de regidors restants són de formacions locals (Independents per Belianes i Agrupació d'Independents per Vallbona), sense relació amb cap dels grans, però que no es pot descartar que sigui vot independentista també. També queden fora del Consell.

Llàstima que Sumem hagi quedat fora, a l'ajuntament de Tàrrega. Li han faltat 26 vots. I llàstima que el PSOE hagi arribat a dos regidors: amb 58 vots menys s'hauria quedat amb un de sol.

Sembla que l'efecte 'novetat' que fa quatre anys va representar Sumem, aquest cop l'ha representat la CUP. Amb idèntics resultats quant a regidors (3), tot i que en percentatge de vot la CUP n'ha tret un 3% més (18,15% la CUP el 2015 vs 15,01% Sumem el 2011). Això no vol dir, evidentment, que el traspàs de vots hagi estat automàtic d'una força a l'altra.

Tot això està molt bé, però hi ha un "però".

El 9-N el Sí-Sí va tenir 5.581 vots a Tàrrega. Aquest cop el paraigua sobiranista n'ha tingut 4.656. I si, fent un esforç d'imaginació, hi sumem els de Comú, arribaríem als 4.989. Hi ha gairebé 600 vots menys per la independència, que representen més d'un 10% del total de vots independentistes.

Abans he afegit els vots de Comú, 333, al Sí-Sí, però de fet és una xifra molt semblant als del Sí/No del 9-N, que van ser 319. Això eixamplaria la quantitat de vot sobiranista 'perdut' a 925, un 16,5%, un de cada sis vots dels que hi va haver aquell dia.

Segurament, alguns d'aquells vots eren de joves entre 16-18 anys que ara no podien participar. Però segur també que hi ha hagut molts votants independentistes que llavors van votar i que aquest cop s'han quedat a casa.

Cal analitzar a fons perquè. Però una possible explicació podria anar pel fet que les llistes separades engresquen menys que una llista unitària. Cal, doncs, insistir en aquest tema.

A Tàrrega, els sectors de població on hi ha menys vot independentista i, per tant, on cal treballar més, és als barris que van a votar als col·legis electorals del Museu Comarcal, Sant Josep i Àngel Guimerà.

A més, al Consell Comarcal. CiU tindrà 10 consellers -majoria absoluta per la mínima-, ERC en trindrà 7 i CUP 2.

En un altre ordre de coses, el tema paritat home dona, segueix fluix: 11 homes i 6 dones. Una dona més que fins ara.

I per acabar, una curiositat fantàstica. Paraula que ve de fantasma, cal recordar. A Ciutadilla, Els Omells, Guimerà, Ossó de Sió i Preixana, els socialistes han tret menys vots que regidors hi havia per elegir. És a dir, que ni els de la llista s'han votat. I el mateix passa amb el PP a Ciutadilla, Nalec, Ossó i Sant Martí de Maldà.

Va, encara una més. A Tornabous es va presentar una sola llista, d'ERC, però el poble demana a crits que es presenti algú més. Va tenir la participació més baixa de l'Urgell, 57,4%. Però és que a més hi va haver un 5,8% de vots nuls i un 30,4% de vots en blanc!!