dimarts, 14 d’abril del 2015

El full de ruta del procés i el de l'ANC

Nova Tàrrega del dijous 16 d’abril de 2015

Ja tenim esborrany de full de ruta per a la independència. La passada setmana el vam publicar integrament, tal com es va signar pels partits i entitats que inicialment van participar d'aquest acord. És un text bàsic, obert, que permet la suma de més forces polítiques i entitats per tal que s'hi adhereixin, ja sigui directament o bé pactant algun text alternatiu. De fet, Súmate ja ha anunciat que s'hi afegia i les CUP han valorat positivament aquesta possibilitat. Aquest procés es basa en quatre etapes.

1a - Caràcter plebiscitari de les pròximes eleccions del 27-S. Votar les candidatures sobiranistes que duguin aquest full de ruta al seu programa equival a pronunciar-se favorablement a la independència, així com al progrés social, ja que una cosa va lligada amb l'altra. Altrament, no tindria sentit pretendre un nou estat per retrocedir o seguir com fins ara en aspectes com educació, sanitat o pensions.

2a - Declaració d'inici del procés de creació del nou estat. Amb el benentès d'haver obtingut la majoria suficient en el pas anterior, començarà una etapa d'una durada màxima de 18 mesos abans de la declaració d'independència. Caldrà començar a preparar una nova constitució en el marc d'un procés participatiu que incentivi la participació ciutadana. També caldrà crear i posar en funcionament les estructures d'estat necessàries en matèria d'hisenda, seguretat social, serveis socials, infrastructures, energia...

3a - Obertura, en paral·lel, de negociacions amb l'estat espanyol. Caldrà acordar les condicions de secessió, entenent que una solució pactada és la millor opció per ambdues bandes. La manca de pacte no perjudicaria només Catalunya, sinó que també afectaria greument Espanya. A banda, caldrà iniciar els contactes amb les instàncies internacionals per al reconeixement del nou estat. Confiem que la raó pugui més que la testosterona.

4a - Referèndum sobre la constitució i proclamació de la independència. Un cop finalitzades les etapes de negociacions, creació d'estructures d'estat i de redacció de la constitució catalana, arribem al cap del camí. El procés culmina amb l'aprovació en referèndum de la nova constitució, la proclamació formal d'independència del nou estat català i la convocatòria d'eleccions per a escollir el nou Parlament de la República de Catalunya.

Uns passos similars als que va presentar el jutge Vidal a Tàrrega setmanes enrere. Sobre la seva conferència a l'Ateneu, precisament, escriurem la setmana entrant. Al capdavall, però, tant el full de ruta de partits i entitats com el que va esbossar Santiago Vidal, es basen en el Llibre Blanc de la Transició Nacional, d'unes 140 pàgines, elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional i que podreu trobar per internet, si en teniu curiositat. En ell s'analitzen, amb certa profunditat, els passos a seguir en diferents àmbits com ara el procés constituent, l'organització de Catalunya com a nou estat, o la relació de Catalunya amb l'estat espanyol, la Unió Europea i la comunitat internacional.

L'ANC també ha aprovat el seu propi full de ruta. Aquest, però, no fa referència al procés a seguir per assolir la independència, sinó que marca el camí que ha de seguir l'Assemblea des d'ara i fins a la seva plena consecució. Aquest passat cap de setmana, a Lleida, va tenir lloc la tercera assemblea general ordinària de l'ANC. A banda d'aspectes que cal considerar anecdòtics, com ara l'escridassada a l'alcalde de Lleida en la seva benvinguda als assistents, cal destacar l'aprovació de l'esmentat full de ruta i la presentació de la mobilització de cara al proper Onze de Setembre, coincidint amb el primer dia de campanya electoral del 27-S. D'això, però, ja en parlarem més endavant.

El nostre full de ruta contempla les municipals com la primera volta del 27-S. Cal afavorir que el màxim possible d'ajuntaments de Catalunya estiguin en mans d'alcaldes independentistes. Per això demanarem a totes les candidatures d'arreu de Catalunya que signin un document on es comprometin a entrar o mantenir l'ajuntament dins l'AMI, promoure el caràcter plebiscitari del 27-S, posar-se a disposició del govern català per a la constitució del nou estat en cas de guanyar les esmentades eleccions, i facilitar l'elecció d'un alcalde o alcaldessa d'una llista independentista que també hagi signat aquest mateix compromís.

Entre tots ho aconseguirem. Cal, però, no defallir i treballar més i més fins al final. I recordeu que dijous vinent, Sant Jordi, farem parada al carrer, com cada any.

Assemblea Nacional Catalana – Tàrrega per la Independència